Här kan medlemmar i Gäddviks Intresseförening
ansöka om e-postadresser  .....@gaddvik.se
 
Jag är medlem Jag vill bli medlem
Familj 200:-/år Enskild 100:-/år

Obligatoriska uppgifter*
Förnamn*
Efternamn*
Adress*
Postnummer*
Ort*
e-post*
Telefon
   
Önskad e-postadress*  @gaddvik.se
Önskad e-postadress  @gaddvik.se
Önskad e-postadress  @gaddvik.se
Önskad e-postadress  @gaddvik.se
Önskad e-postadress  @gaddvik.se
 

Skriv ut


Karta över Gäddvik
Skaffa en e-postadress @gaddvik.se
Skicka några bilder till webmastern
[11-07-09][Krönika]
Laxfest med traditioner

När jag närmade mig Gäddviks-gården syntes en rad sommarklädda människor på väg till festen. Unga och gamla samlades i grupper på gårdsplanen, hejade och hälsade på varandra till höger och vänster. Det var en trevlig syn som bådade om en lyckad kväll, tillsammans med det soliga och varma vädret.

Det serverades halstrad ortens lax med tillbehör och sallad, rabarberpaj och kaffe, och vi kunde sitta både ute och inne.

Laxfiske i älven är sedan långliga tider förknippat med Gäddvik och värd en historia för sig.

Utifrån gårdarnas mantal hade man olika stor del i fisket. Man byggde upp fisket på våren, tre byggare, Bror Sandberg från Bostället tillika dykare, Pelle Sandberg Dåvis och Petter Nilsson Gammelsundet. Sju stycken ingick sedan i varje arbetslag. Vissa år var fångsten mycket stor till exempel under kriget men mindre en del andra år. Laxen var ett bra ekonomiskt tillskott

Lax var tydligen vardagsmat och vi har väl alla hört berättas att pigorna på gårdarna försäkrade sig om att inte behöva äta lax mer än några dagar i veckan.

När de första fiskarna fångades ordnade man laxfest nere på stranden, den så kallade Pålkannan, då var det tjo och tjim långt in på natten. Elisabet min svägerska ville också vara med men se det gick inte för sig, inga kvinnor på den festen. Hon visste mycket väl vad som gällde men kunde inte låta bli att retas.

Första sommaren jag hälsade på fästmannen Olle Nyberg i Gäddvik kom hans pappa Wille med en present när jag skulle åka hem- en jättestor lax-. Gissa om jag blev häpen.

Kvällen blev lyckad, maten var toppen, stämningen likaså och en eloge till arrangörerna i intresseföreningen.

Två av gästerna kom ända från Australien, Sara Östergren dotter till Nisse Sandberg från Bostället och hennes man. Hon uppskattade att få träffa gamla bekanta från barndomen.

Tommy Nilsson berättade livligt och kärleksfullt för några av oss om när han var barn och Bertil Sundström lät ungarna i omgivningen vara med i jobbet på gården och det var hur kul som helst. Han tyckte att han fick med sig lärdomar för livet om förhållningssätt i olika sammanhang. Bertil älskades av barnen och även mina pojkar fick hänga med honom i traktorn.

Vi syns nästa år på laxafton

Miriam Nyberg
Gäddviks intresseförening


[11-06-08]
Rabarberpaj i långpanna

1,2 kg rabarber i bitar
ca 3 dl socker
2,5 msk potatismjöl
Blandas, sättes i botten på en smord form

Smuldeg:
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
5 msk socker
325 gr smör

Knådas ihop och strös över rabarbern.
Grädda i 225 grader 20-25 min. Pudra över med pudersocker eller riv mandelmassa (inte helt nödvändigt). Servera med vaniljsås och njut.


[10-08-25]
Svantes gröna sås

7-8 personer
2,5 dl gräddfil
2,5 dl majonnäs
1,5 dl hackad spenat (tinad o väl urkramad)
1,5 tsk torkad dragon
1 tsk körvel
1 dl persilja
salt \"efter behag\"
Blanda gräddfilen och majonnäsen, rör i den väl urkramade spenaten och kryddorna. Låt stå och dra.
Klart!


[07-09-18]
Uppmaning till alla

Jag behöver hjälp med att få Gäddviks hemsida att vara intressant och aktuell.

Kontakta mig om du släktforskar eller har något annat material som du vill dela med dig av.

Jag tar även gärna emot krönikor eller andra lustigheter för att publicera i spalten här till höger.

Webmaster/ Åke


[07-06-12]
Lär dig välja rätt vin

Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner.

Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordsduk.

Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin.

Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.

De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv bör ta ett rött vin.

Portvin är ett vin som man serverar i porten, har man inte någon port, kan man bjuda på det i farstun.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i rummet. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.

Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.

Lycka till med vindrickandet i sommar!

Bo-Göran


[07-05-05]
Plats för krönika om intresse finns